Metodiky
Tisk článku

SKLAD - Spotřební koš - nastavení


  • Jak nastavit v programu KEJ spotřební koš

  • Opis metodiky MŠMT z roku 1997

  • Výživové normy dle vyhlášky č. 107/2005 Sb.

Modul spotřební koš úzce spolupracuje s modulem sklad.

K jeho bezproblémové funkčnosti jsou nutné 2 číselníky:

  1. Druhy skladových karet
  2. Skladové karty


Nastavení číselníku Druhy skladových karet:

  • Číselník dodává výrobce programu, ale uživatel si jej může libovolně upravovat. Doporučuji žádné údaje neměnit, pouze přidávat další sledované druhy potravin.
  • Od KEJ verze 3.01 si uživatel může převzít distribuční číselník (shift+F4). S počátkem platnosti vyhlášky 107/2005 Sb je třeba zvolit, zda použije číselník pro celodenní stravování nebo pro ne-celodenní.


Nastavení číselníku Sladové karty. Pro spotřební koš jsou stěžejní tři údaje tohoto číselníku.

  • MJ - měrná jednotka (kg, l, ks, atd.).
  • Druh - druh skladové karty (00,01,02,...99). Určuje, do jakého druhu potravin je Vaše skladová karta zařazena.
  • Koef - koeficient. Určuje, jakým množstvím se zvolená skladová karta do spotřebního koše započítá.

Jak nastavit příslušné hodnoty?
Nedá se nic dělat, ale jako vedoucím pracovnicím Vám doporučuji přečíst si následujících pět článků. Metodika pro výpočet spotřebního koše, 1. část 2. část3. část Nový číselník výživových norem. Dle příloh vyhlášky č. 107/2005 Sb. 1 - 2.
Čtení není zase tak nudné...
A teď k praxi:

  1. Nejjednodušší nastavení máte u skladových karet, které evidujete v kg. Tedy se stejnou MJ, jakou je započítávána do spotřebního koše.Ukážeme si to na několika příkladech:
    název skl. karty MJ Druh Keof.
    brambory kg 09 1
    bramborová kaše kg 09 7
    A jak jsem přišel na hodnoty v položce Druh? Snadno. V metodice 2. část jsem se dočetl, že brambory nepatří (jak bych čekal) do zeleniny, ale do brambor. V číselníku druhů skladových karet mají brambory číslo 09.
    Jak je to s údajem Koef? Podobně. V metodice 3. část zjistíte, že se brambory započítávají koeficientem 1 a bramborová kaše koeficientem 7.
  2. Trochu složitější nastavení je u skladových karet, které jsou ve spotřebním koši v KG (kilogramech), ale Vy je máte evidované v KS (kusech) nebo l (litrech). Nastavení si ukážeme na sterilované paprice a olejovkách.
    název skl. karty MJ Druh Keof.
    sterilovaná paprika 4l - 3,5 kg l 7 4,9
    olejovky 300g ks 2 0,30

    Údaje Druh a MJ  jsou nám již jasné.

    Všimněte si, že v názvu skladové karty je uvedena i gramáž potraviny. To je doporučeno již v návodu k modulu sklad. Pomáhá nám to ve dvou věcech.
    a) přijímat na skladovou kartu jen potraviny, které na ni patří
    b) správně nastavit spotřební koš.

    Je třeba vysvětlit nastavení koeficientů.
    název skl. karty Keof. v metodice 3. část. Váha kusu Výsledný Koef.
    steril. paprika 4l - 3,5 kg l 3,5 4,9
    olejovky 300g ks 0,3 0,30

    K výslednému koeficientu u sterilované papriky jsem došli následovně:
    koeficient = váha kusu v kg * koeficient z 3. části


Výpočet spotřebního koše:

Patří k uzávěrkovým operacím skladu. Tiskovou sestavu najedeme v nabídce Uzávěrka - Spotřební koš.
Program se dotáže na několik údajů:

  1. Období, za které chcete výpočet provést. Určuje, které výdejky "spadnou" do výpočtu.
  2. Druhy výdejek. Můžete zvolit, zda si přejete započítávat všechny druhy výdejek nebo jen vybraný druh.
  3. Počty obědů. Počty zadejte dle metodiky 3. část.


To je vše. Přeji příjemnou práci s programem.

Sviták


Související články:
Návody k programu KEJ
Metodika MŠMT pro výpočet spotřebního koše, 1. část
Metodika MŠMT pro výpočet spotřebního koše, 2. část
Metodika MŠMT pro výpočet spotřebního koše, 3. část
Nový číselník výživových norem. Dle příloh vyhlášky č. 107/2005 Sb. 1 - 2.

Tisk článku